Matkailun, kulttuurin ja gastronomian sillanrakentajat ry eli Makugassi. Olemme itäsuomalainen, yhteenkokoava tuotantoalusta. Mahdollistamme ja kehitämme vahvalla kokemuksella ja ammattitaidolla poikkikulttuurilliset tapahtumat, projektit ja hankkeet.

Makugassi – vastuullisesti rohkea

Olemme paikallinen, luotettava ja suvaitsevainen kumppani, jolla on vahva halu kehittää ja uskallus uudistaa.

Makugassin perustajat

Jarkko Kääriäinen, hallituksen puheenjohtaja

Jarkko on ollut mukana tuomassa Kuopioon gastronomista titteliä, pukkaamassa Itä-Suomen yhteistä kulttuuripääkaupunkihakua eteenpäin ja tuottanut SATOA-ruokafestivaalia. Maakunnallisten kehittämishankkeiden kautta yliopistolle matkailumarkkinoinnin pariin hivuttautunut funk-musiikin ystävä tuskastui hankemurmelin itseään toistavaan elämään, jossa kaikki aloitettiin aina alusta hankkeiden päätyttyä ja uusien alettua. Tuon murmelin tuska, Pannuhuoneen raikkaat drinkit sekä hyvä seura jalostivat yhdessä syksyllä 2018 ajatuksen toimialoja ylittävästä yhteisestä alustasta. Jarkko tykkää ideoinnista, uuden suunnittelusta ja yksityiskohdista sekä rakastaa yhteisöllistä ja osallistavaa meininkiä. Jarkon voimaeläin on kettu, joka syö murmeleita välipalaksi.

Niina-Marika Lahnavik-Hoffren, varapuheenjohtaja

Niina on kuopiolaisen ravintola King’s Crownin yrittäjä, jonka sukujuuret ovat vahvasti karjalaisessa maaperässä. Karjalaiseen tapaan hän on aktiivinen ja iloinen ikiliikkuja, joka puhuu vahvasti paikallisten kulttuuri- ja makunautintojen puolesta, eikä pelkää tehdä asioita omalla tavallaan. Niina on tuonut jo vuosikymmenen ajan jazz- ja kulttuurielämyksiä Kuopioon sekä tarjonnut kuopiolaisille nautinnollisen paikan kokea paikallisia elämyksiä kaikilla aisteilla. Niinan verkostot ulottuvat Suomesta Hong Kongiin. On ihme, jos joku ei ole Niinalle joko sukua tai vähintään hyvä ystävä. Niinan voimaeläin on orava. ”Vanhat ja loppuun nakerretut kävyt voi myös nakata menemään, jos ne eivät enää palvele sinua.”

Tarja Anunti, sihteeri

Savolaissielu, jonka ominaisinta elinympäristöä ovat monimuotoiset metsät ja Kallaveden rantakalliot. Tarja omaa loputtoman kyvyn nautiskella parhaista luonnonantimista makuina ja maisemina. Tarjan opiskelu-, yrittäjä- ja työtausta on kerrassaan mielenkiintoinen kattaus oikeustieteitä, viestintää, markkinointia, tapahtumia, teatteria, matkailua ja mindfullnesia. Tapahtumarikas yrittäjyys on jättänyt lähtemättömän kehittämisen palon, joka näkyy niin siviilissä kuin työelämässäkin. Päätyönään Tarja toimii HR- ja talousalan lakiasiantuntijana Linnunmaa Lex Oy:ssa. Tarjan voimaeläin on koira, paras ystävä.

Erkka Isotalo

Ravintolamestareiden perustajaosakas, kaikkien alojen erikoisasiantuntija, työkavereiden kesken Kaikentietäjä. Pitkän linjan ravintola-ammattilainen osaa myös viestinnän ja verkkokaupan salat. Toiminnan miehenä Erkka on tehnyt homman valmiiksi jo siinä vaiheessa, kun muut vasta visioivat. Hän on myös pätevä harrastajamuusikko, www.tunteet.org. Erkan voimaeläin on grillattu maalaiskana.

Jukka Makkonen

Jukka on tapahtumatoimisto Maccoy Eventsin perustaja ja yrittäjä, jolla on laaja kokemus matkailuyritysten tuotekehitystyöstä, matkailumarkkinoinnista ja tapahtumien suunnittelusta sekä toteutuksesta. Jos Jukkaan ei törmää toteuttamassa taivaallisia tapahtumia, hänet voi tavata Saimaan vesistöjen äärellä. Jukan voimaeläin on Uppo-Nalle. Jukka ei pelkää peipposia.

Eeva Mertanen

Ravintolamestareiden toimitusjohtaja, Vuoden Mirkku 2019, European Region of Gastronomy -ruokalähettiläs, vahva tiimin jäsen, halija ja innokas aivoriiheilijä sekä ylpeä kuopiolainen. Eeva on oman elämänsä kulinaristi ja intohimoinen Itä-Suomen puolestapuhuja, joka ymmärtää yhteistyön tärkeyden yli toimialarajojen. Eeva on tehnyt niin paljon, ettei lista mahdu esittelyyn. Puhukoot tittelit tällä kertaa puolestaan! Eevan voimaeläin on pohjoisen Ranskan ja Saksan alueella viihtyvä Pinot Noir.

Ari-Pekka Parviainen

Pitkän linjan ruokaharrastaja, joka on kirjoittanut pari keittokirjaa sekä toiminut ruokakolumnistina Mondossa ja tehnyt ravintola-arvosteluja Viinilehteen. Takana on kokonaisvaltaista gastronomian harrastamista jo kolme vuosikymmentä. AP istuu Chaine des Rotisseurs -järjestön maailman hallituksessa ja on tavannut sekä illastanut maailman kolmen parhaaksi arvostetun kokin signature-illalliset (Paul Bocuse, Joel Robuchon, Yannick Alleno).

AP viihtyy myös keittiössä. Kokkaus on harrastuksista tärkein, ruokamatkailun ohella.

Ari-Pekan voimaeläin on tuore kyyhky, omassa liemessään luuttomana ja mustilla torvisienillä täytettynä.

Liisa Ruuskanen

Esittävän taiteen moniottelija, joka on onnistunut hankkimaan itselleen myös kokin paperit. Liisa on kuopiolaisen Tanssiteatteri Minimin perustajajäsen, joka toimi pitkään myös Minimin taiteellisena ja tuotannollisena johtajana. Ruokateatteri on Liisan kehittämä illalliskokemus, josta on muodostunut jo jokasyksyinen perinne Kuopiossa. Tämän tanssivan kokin mielestä parasta on uuden synnyttäminen ja ideoiminen, yhteistyö ja huumori. Näillä eväillä pääsee jo aika pitkälle! Liisan voimaeläimeksi kelpaavat kaikki karvaiset eläimet, jotka suostuvat rapsutettavaksi.