Matkailun, kulttuurin ja gastronomian sillanrakentajat ry eli Makugassi. Olemme itäsuomalainen, yhteenkokoava tuotantoalusta. Mahdollistamme ja kehitämme vahvalla kokemuksella ja ammattitaidolla poikkikulttuurilliset tapahtumat, projektit ja hankkeet.

Makugassi – vastuullisesti rohkea

Olemme paikallinen, luotettava ja suvaitsevainen kumppani, jolla on vahva halu kehittää ja uskallus uudistaa.

Makugassilaisia:

Eeva Mertanen, hallituksen puheenjohtaja ja perustajajäsen

Ravintolamestareiden toimitusjohtaja, Vuoden Mirkku 2019, Kuopion European Region of Gastronomy -ruokalähettiläs, vahva tiimin jäsen, halija ja innokas aivoriiheilijä sekä ylpeä kuopiolainen. Eeva on oman elämänsä kulinaristi ja intohimoinen Itä-Suomen puolestapuhuja, joka ymmärtää yhteistyön tärkeyden yli toimialarajojen. Eeva on tehnyt niin paljon, ettei lista mahdu esittelyyn. Puhukoot tittelit tällä kertaa puolestaan! Eevan voimaeläin on pohjoisen Ranskan ja Saksan alueella viihtyvä Pinot Noir.

Tiina Naumanen, varapuheenjohtaja

Tiina työskentelee viestinnän ja draaman kouluttajana sekä esittävän taiteen ammattilaisena yrityksensä @viestintakoulutusdraivin kautta. Hän on auttanut yrityksiä ja yhdistyksiä mm. vuorovaikutuksen, esiintymistaidon, pitchaamisen ja tarinallistamisen saralla jo yli 20 vuoden verran. Tiina peräänkuuluttaa vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden ilosanomaa sekä kulttuurin kuuluvuutta kaikille. Yhden aivoriihen seurauksena syntyikin ravintola Mustassa Lampaassa neljän vuoden ajan esitetty Valakonen Pässi -ravintolateatteri, jossa yhdistyvät teatteri ja ruoka kokonaisvaltaiseksi elämykseksi. Myös erilaiset tapahtumat ja tilaisuudet ovat Tiinalle tuttuja niin ideoijan kuin juontajan roolissa. Tiinan #voimaeläin on hevonen; on ihana laukata yhdessä samaan suuntaan tallomatta ketään jalkoihinsa. 

Erkka Isotalo, sihteeri ja perustajajäsen

Ravintolamestareiden perustajaosakas, kaikkien alojen erikoisasiantuntija, työkavereiden kesken Kaikentietäjä. Pitkän linjan ravintola-ammattilainen osaa myös viestinnän ja verkkokaupan salat. Toiminnan miehenä Erkka on tehnyt homman valmiiksi jo siinä vaiheessa, kun muut vasta visioivat. Hän on myös pätevä harrastajamuusikko, www.tunteet.org. Erkan voimaeläin on grillattu maalaiskana.

Liisa Ruuskanen, rahastonhoitaja ja perustajajäsen

Esittävän taiteen moniottelija, joka on onnistunut hankkimaan itselleen myös kokin paperit. Liisa on kuopiolaisen Tanssiteatteri Minimin perustajajäsen, joka toimi pitkään myös Minimin taiteellisena ja tuotannollisena johtajana. Ruokateatteri on Liisan kehittämä illalliskokemus, josta on muodostunut jo jokasyksyinen perinne Kuopiossa. Tämän nykyään Helsingissä vaikuttavan tanssivan kokin mielestä parasta on uuden synnyttäminen ja ideoiminen, yhteistyö ja huumori. Näillä eväillä pääsee jo aika pitkälle! Liisan voimaeläimeksi kelpaavat kaikki karvaiset eläimet, jotka suostuvat rapsutettavaksi.

Jarkko Kääriäinen, hallituksen jäsen, perustajajäsen

Jarkko on ollut mukana tuomassa Kuopioon gastronomista titteliä, pukkaamassa Itä-Suomen yhteistä kulttuuripääkaupunkihakua eteenpäin sekä tuottamassa ja konseptoimassa erilaisia tapahtumia. Tämä yli 10 vuotta alueellisten kehittämisprojektien parissa toiminut humaani ekonomi tuskastui hankemurmelin itseään toistavaan elämään, jossa kaikki aloitettiin aina alusta hankkeiden päätyttyä ja uusien alettua. Tuon murmelin tuska, Pannuhuoneen raikkaat drinkit sekä hyvä seura jalostivat yhdessä syksyllä 2018 ajatuksen toimialoja ja maakuntarajoja ylittävästä yhteisestä alustasta. Nykyään Savonlinnan alueella vaikuttava Jarkko tykkää ideoinnista, uuden suunnittelusta ja yksityiskohdista sekä rakastaa yhteisöllistä ja osallistavaa meininkiä. Jarkon voimaeläin on kettu, joka syö murmeleita välipalaksi.

Anni Inkeri Korhonen, hallituksen jäsen

Annin voimaeläin on kyyttölehmä! Tämä alkuperäisrotu osaa hyödyntää luonnonkasvit ravinnokseen laiduntaessaan. Kyytöt (ja Anni) ovat persoonia sekä sitkeitä eläjiä, vaikkakin jo uhanalaisia. Anni Inkerin kohdalla hypättiin muuten toiselle puolelle metsää, eli Pohjois-Karjalaan! Olemmehan itäsuomalainen poikkikulttuurinen tuotantoalusta. 

Anni on majatalon emäntä, chef, kantelisti, runolaulaja, luomuviljelijä ja hörhö. Hän on luotsannut Puukarin pysäkkiä  jo yhdeksän vuotta, luoden oman ruoka- ja palvelukonseptin itäsuomalaiseen ruokakulttuurin nojaten. Naura ja itku voivat olla (toim. huom. ovat) tällä emännällä samassa hetkessä läsnä, mutta elämän makuinen elämä on Annin mottona jokaiseen päivään!

Uusien polkujen avaaminen ei pelota tätä naista, hän jopa saa siitä lisäenergiaa työhönsä. Tämä taitaa olla meidän Makugassilaisten ominaisuus! Aika mahtavaa eikö?

Niina-Marika Lahnavik-Hoffren, perustajajäsen

Niina on kuopiolaisen ravintola King’s Crownin sekä Ketoinen Oy:n yrittäjä, jonka sukujuuret ovat vahvasti karjalaisessa maaperässä. Karjalaiseen tapaan hän on aktiivinen ja iloinen ikiliikkuja, joka puhuu vahvasti paikallisten kulttuuri- ja makunautintojen puolesta, eikä pelkää tehdä asioita omalla tavallaan. Niina on tuonut jo vuosikymmenen ajan jazz- ja kulttuurielämyksiä Kuopioon sekä tarjonnut kuopiolaisille nautinnollisen paikan kokea paikallisia elämyksiä kaikilla aisteilla. Niinan verkostot ulottuvat Suomesta Hong Kongiin. On ihme, jos joku ei ole Niinalle joko sukua tai vähintään hyvä ystävä. Niinan voimaeläin on orava. ”Vanhat ja loppuun nakerretut kävyt voi myös nakata menemään, jos ne eivät enää palvele sinua.”

Jukka Makkonen, perustajajäsen

Jukka on tapahtumatoimisto Maccoy Eventsin perustaja ja yrittäjä, jolla on laaja kokemus matkailuyritysten tuotekehitystyöstä, matkailumarkkinoinnista ja tapahtumien suunnittelusta sekä toteutuksesta. Jos Jukkaan ei törmää toteuttamassa taivaallisia tapahtumia, hänet voi tavata Saimaan vesistöjen äärellä. Jukan voimaeläin on Uppo-Nalle. Jukka ei pelkää peipposia.

Ari-Pekka Parviainen, perustajajäsen

Pitkän linjan ruokaharrastaja, joka on kirjoittanut pari keittokirjaa sekä toiminut ruokakolumnistina Mondossa ja tehnyt ravintola-arvosteluja Viinilehteen. Takana on kokonaisvaltaista gastronomian harrastamista jo kolme vuosikymmentä. AP istuu Chaine des Rotisseurs -järjestön maailman hallituksessa ja on tavannut sekä illastanut maailman kolmen parhaaksi arvostetun kokin signature-illalliset (Paul Bocuse, Joel Robuchon, Yannick Alleno).

AP viihtyy myös keittiössä. Kokkaus on harrastuksista tärkein, ruokamatkailun ohella.

Ari-Pekan voimaeläin on tuore kyyhky, omassa liemessään luuttomana ja mustilla torvisienillä täytettynä.

Johannes Teppo

Johannes Teppo on 35-vuotias joensuulaislähtöinen ja sittemmin savolaistunut monitoimimies! 

Johannes toimii työkseen radiojuontajana Savon Aalloilla. Tämä ravintolakokiksi valmistunut monitoimimies on toiminut uransa aikana niin torivalvojana kuin yrittäjänäkin! Häneltä onnistuu niin levyjen pyöritys kuin ensiluokkaiset nakkisämpylät @hodarikoju ja TIETENKIN ohjelma- ja tapahtumatuotannot sekä video- ja markkinointipalvelut! Tässähän ihan kirjoittajakin hengästyy. Tiesitkö, että Johannes on toiminut koemaistajana @fazersuomi suklaatehtaalla ja kokovartalokeittäjänä @ravintolasulo?

Johanneksen voimaeläin on Orava, joka leikkii mielellään sekä yksin että porukassa.  #voimaeläin

Eero Karjalainen

Eero on armoitettu hyvän ruoan ja juoman ystävä, ainakin omasta ja vaimonsa mielestä. Hänen makupalettinsa on kehittynyt vuosien kovan uurastuksen tuloksena. Harjoitusleirejä on pidetty varsin kattavasti ympäri maailmaa. Niihin on yhdistetty kulttuuria; oopperaa, konsertteja, varieteeta ja vaikka mitä!. Vahvaa asiakaskokemusta Makugassin kaikilta toimialueilta siis!

Opittuja vaikutteita yritetään kovasti tuoda myös omaan keittiöön. Vaihtelevin tuloksin tosin… 😉 Eero on myös @rotisseursfinland -järjestön jäsen ja siellä hän toimii Savon voutikunnan hallituksen jäsenenä. Virka-aikana Eero on konsulttiyhtiössä toimialuejohtajana, joten kaikenlainen strateginen kehittäminen on lähellä hänen sydäntään.

Eeron voimaeläin on merisiili runsaalla mädillä. #voimaeläin#makugassi#chainedesrotisseurs

Mervi Haloen

Mervi on ollut mukana stailaamassa useita elämyksiä, jotka liittyvät kuopiolaisen matkailuun sekä ruokakulttuuriin. Hänen ja @sisustussuunnittelutiinaruotsi käsialaa olivat esimerkiksi #makumittelö kokkiareena sekä @satoakuopio neljän ravintolan yhteisalue @kingscrownkuopio@ravintolabierstube@isa_camillo@musta_lammas

Nämä tapahtumat ja ihmiset niiden takana ovat Mervin mielestä todella upeita ja hän pitääkin itseään onnekkaampana ja moninverroin rikkaampana näiden kokemuksien myötä. Mervi oli ensimmäinen, joka halusi makugassilaiseksi heti siitä kuultuaan vuoden 2020 kesällä! Innokas yksilö siis 😁 

Mervin voimaeläin on savolainen kotisetteri. Huonosti koulutettu ja lempeästi kasvatettu setteri on nautiskelija, joka tykkää herkuista ja näennäisestä lekottelusta. Silti se on nopea innostuja ja tehokas toteuttaja, aina pilkettä silmäkulmassa ja häntä heiluen. #voimaeläin

Jenni Rissanen

Jenni on foodie – hän rakastaa hyvää ruokaa. Sanotaan, ettei rahalla voi ostaa onnea. Jenni on eri mieltä, hyvän ruuan äärellä omat onnellisuusmittarit menee helposti tappiin. “Itse en ole kummoinen kokki eikä ilo kovinkaan usein keittiössä pirskahtele. Siksi onkin ihan mahtavaa, että tällä alueella on paljon aivan loistavaa ravintolatarjontaa, mistä voi nauttia arjessa ja juhlassa!”

Työkseen Jenni toimii konsulttina ja valmentajana auttaen yrityksiä heidän toimintansa kehittämisessä @pajuconsultingLisäksi hänellä on kokemusta hallitustyöskentelystä. Ehkäpä jotkut hänen supervoimistaan pääsevät myös auttamaan meidän Makugassin huikeaa jengiä viemään savolaisen ruuan ilosanomaa laajemman yleisön tietoisuuteen.

Jennin #voimaeläin on silkkiuikku, koska silkkiuikulla on kaikki: se osaa lentää, uida ja tukka on aina hyvin.

Janne Tirri

Tämä luonnonkaunis mies tykkää retkeillä metsässä pyörällä, jalan tai lumikengillä. ”Yksinkertainen mies tykkää yksinkertaisesta luonnonläheisestä ruuasta, jossa upeat raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa”. Keittäminen on tälle savolaiselle intohimo, pilke aina silmäkulmassa! Saattaapa Jannen kuulla kirkkoveisuakin laulamassa ”Onneni oooon ooollaaa hellaaa lähelläää..”

Janne on innokas toimimaan ja lähteekin aina ideat leiskuen mukaan projekteihin, joissa tehdään asioita yhteisen hyvän puolesta. Jannen voimaeläin on Mokkamaster: tämä eläin antaa hänelle intergalaktista energiaa savolaisuuden puolesta taistelemiseen. #voimaeläin#makugassi

Jaana Honghin

Jaanalla on ravintola-alan kokemusta plakkarissa noin neljännesvuosisata! Ja niistä viimeiset viisi ja puoli vuotta Jaana on pyörittänyt omaa ravintolaa @thaisamruai yhdessä miehensä kanssa. Jaana on yrityksensä #JPH, jokapaikanhöylä, jonka toimenkuvaan kuuluvat työt siivoojasta henkilöstöpäällikköön ja ruokalähetistä kehitysjohtajaan. Vauhtia ja hiuksianostattavia tilanteita elämään tuo lisäksi kaksi rakasta alakouluikäistä lasta. Vesi on Jaanan elementti ja vastapainoa vauhdikkaalle arjelle hän pyrkiikin hakemaan uimalla ja vesijumppaamalla. 

Jaana haluaa makugassilaisena olla mukana paikallisuutta korostavassa ja rohkeasti uutta kehittävässä porukassa. Hänen voimaeläin on merikilpikonna. Hieman kömpelö maalla, mutta vedessä kuin kotonaan. #voimaeläin

Mervi Metros

Mervi Metros, joka näkee lehmän zenmäisessä katseessa paljon viisautta, on 35-vuotias kolmen lapsen äiti, yo-merkonomi ja agrologi AMK sekä maatalousyrittäjä. Joutoaikanaan hän tekee ympäristöpolitiikan maisterin tutkintoa. Voisi sanoa, että tässä on tekijänainen! Kenties Makugassilainen jo syntyessään?

Mervi tunnetaan Kuopio-hunajastaan, joka on kunnianosoitus gastronomiselle alueellemme. 30 mehiläispesän lisäksi Mervi kasvattaa noin 60 emon emolehmäkarjaa. Työurallaan hän on ollut kaikkea baarimikosta Ely-keskuksen tarkastajaksi.

Tämä alikersantti oli myös aikoinaan aivot REKO Kuopion tori Facebook -ryhmän takana. @virtalantila

Samuel Svegin

Samuel on kuopiolaissyntyinen, mutta Varsinais-Suomen maaseudulla Lemussa kasvanut entinen roskakuskin apupoika ja nykyinen upseeri sekä yrittäjä. Vuonna 2018 Samuel tuli maitojunalla takaisin Savoon, ja turun murteen muurikin on alkanut murentua.

Samuel on aktiivinen ideoija ja tekijä. Perustamallaan Pohjois-Savon ruoka -foodhubilla hän ja toverinsa rakentaa yhdessä tuottajien kanssa reilumpaa ja läpinäkyvämpää ruokaketjua. Kiinnostus paikallisten tuottajien ja ihmisten yhdistämiseen sekä erilaisten alustojen mahdollisuuksiin toi hänet myös makugassilaiseksi. Samuel tykkää olla (vaimon mielestä liian) kriittinen ja vaikuttaa itse aktiivisesti omilla vastuullisilla valinnoilla. Samuelin voimaeläin on kärpänen.

Kannatusjäsenet

Ravintolamestarit

Ravintolamestarit Oy

Ravintolamestarit Oy on vuonna 1997 perustettu kuopiolainen ravintolayritys. Yrityksellä on kymmenen liiketoimintayksikköä, ja se työllistää ympäri vuoden noin 70 ravintola-alan ammattilaista.

Ketoinen Oy

Kuopiolainen Ketoinen Oy tuottaa matalahiilihydraattisia, kuitupitoisia ja korkea-proteiinipitoisia elintarvikkeita – pääasiallisesti leipää. Ketoinen syntyi ravintolamaailmassa, keittiömestarin käsissä asiakastarpeeseen. Ketoisen tuotteet ovat viljattomia, hiivattomia, soijattomia sekä laktoosittomia.