Makugassi – yhdistävä sanaleikki

Ensimmäinen reaktio? ”Mikä se tämä tämmöinen maa-guu-gassi, eiku mikä se oli?” Matkailun, kulttuurin ja gastronomian sillanrakentajat ry on mieleenjäävän sanaleikin lisäksi ainutlaatuinen ja alueen elinvoimaisuutta edistävä tuotantoalusta, joka juhlistaa yhteisöllisyyttä ja paukuttelee henkseleitään itäsuomalaisuuden puolesta. Makugassi antaa kaupallisille ja julkisen sektorin toimijoille työkaluja helposti saman katon alta.

Yhdistyksen perustajajäsenistö on tiivis joukko eri alojen ammattilaisia. Makugassi on perustettu, jotta alueella olisi mahdollista toteuttaa kestävämmin ja vastuullisemmin esimerkiksi hankeyhteistyötä. Uskomme esimerkkimme myötä hankkeiden toimintamallien muuttuvan valtakunnallisesti. Hankkeet ovat yleensä lyhytkestoisia. Ne alkavat ja loppuvat, hankkeiden vetäjä rekrytoidaan ja hankkeen päätyttyä hän siirtyy toisen hankkeen tai toisen organisaation palvelukseen. Vaikka hankkeissa tehtäisiin hyviä tuloksia ja kokeiluja, niin tekemiseen liittyvä aineeton pääoma jää vain yksittäisen työntekijän mielen sopukoihin. Aineellinen pääoma hautautuu hankearkistoihin ja varastojen pohjalle.

Me tarjoamme tähän muutoksen. Hanketoimija voi ostaa hankkeen tarvitsemia palveluja ja sisältöjä meiltä. Hanketoimija voi keskittyä omiin vahvuuksiinsa: hankkeiden hallinnointiin, yhteistyöverkostojen rakentamiseen ja suurempien viitekehysten antamiseen. Me toteuttajina teemme hankkeista aidosti alueen yrittäjiä edustavia sekä luomme konsepteja, jotka jäävät elämään alueella pitkään.

Ensimmäinen toimeksiantomme ”Makumittelö – pohjoismainen ruokaseikkalu Savossa” toteutettiin syys-lokakuussa 2020. Projekti osoitti konkreettisesti sen, mihin kahdeksan hengen ammattilaisjoukko yhdessä pystyy. Vastaperustetun yhdistyksen jäsenistö muodostaa verkoston, josta löytyy tietämystä esimerkiksi tapahtumien tuottamisesta, ravintola-, kulttuuri- ja matkailutoimialojen tarpeista, kokkikilpailujen tuomaroinnista, apurahojen hakemisesta, hankeyhteistyön tekemisestä ja hallinnoinnista, viestinnästä, alueellisista ruokatuottajista, lakipalveluista, videon tekemisestä ja käsikirjoittamisesta. Harva yksittäinen toimija pystyy samaan.

Ottamalla meihin yhteyttä, hanketoimijan ei enää tarvitse googletella tietoa alueellisista toimijoista, yhteydenotto meihin riittää. Mitä laitetaan?

Jarkko Kääriäinen
Makugassin pj ja perustajajäsen

PS. Seuraavassa blogitekstissämme kerromme #makumittelö projektista enemmän.
PPS. Kiinnostuitko toiminnastamme? Klilkkaa tästä ja hae jäseneksi >>